KUNST VOOR KLEUTERS

 
 
Prrrrrr, zazazaza, bas-bas-bas, tikke-takke-tokke…
De zee maakt muziek!
Ensor werd er blij van.
Zo blij als het geluid van een piepklein fluitje.

Dat je van kunst gelukkig wordt, weten we allang. Kunst geeft je een gevoel van eeuwigheid en maakt je blij. Kunst zorgt ervoor dat de ADHD die je van internet, Facebook en Twitter oploopt de nek om wordt gedraaid. Kunst geeft je het gevoel dat er nog iets meer is dan alleen maar die nutteloze, vluchtige informatie die je via Google bij elkaar veegt waar je helemaal niets aan hebt zolang er geen geraamte meer in je hoofd is waarin je al die informatie kunt opslaan.

Hoe meer taken je tegelijk uitvoert, hoe meer informatie je mist. En hoe meer je in je geheugen hebt, hoe gemakkelijker je nieuwe dingen leert. En niet omgekeerd. En kunst kan daarbij helpen. Van jongs af aan. Kunst helpt een kader te scheppen waarin al die puzzelstukjes bij elkaar komen.

En dan kun je ook weer normaal een behoolijk stuk tekst achter elkaar lezen.

Neem nou het prachtige prentenboek van Marije Tolman voor kleuters waar de melancholie van afdruipt en waarmee de fantasie van jonge kinderen alle kanten op gestuurd wordt:


Kunst voor kleuters. Met een grote K.
 
James Ensor(1860-1949), die gekke Vlaming uit Oostende die onder geen enkele richting lijkt te vallen, is voor Marije Tolman het startpunt om kleuters met kunst in aanraking te brengen. Het indrukwekkende oeuvre van deze Belgische expressionist  is een ware maskerade. Een parade van groteske figuren, een dolle optocht van feestgangers met maskers, geschminkte vrouwengezichten, skeletten en carnavaleske poppen in felle- of juist pastelkleuren. Momenteel te zien in het indrukwekkende door Berlage ontworpen Gemeente museum in Den Haag.

De tekst van het speciaal voor de tentoonstelling uitgegeven prentenboek van Marije Tolman leest als poëzie:

Ensor was een kunstenaar.
Hij hield van de zee.
De zee gaf hem verhalen. Avonturen.
Soms ontstond er zomaar een begin.
Midden in het zand.

De schilderijen van Ensor zitten vol uitersten. In zijn vroege werk zie je vooral zijn realisme, geraffineerde natuurgetrouwe voorstellingen van interieurscènes en strandgezichten. Later vond de grote omwenteling naar zijn fantasiewereld plaats. Ensor is vooral  bekend om zijn veelzijdig en sensitief kleurgebruik, zijn vrije manier van schilderen, zijn fantasie en zijn onthulling van de lachwekkende mensheid die overal maar bang voor is.

En juist dat laatste, die lachwekkende mensheid, is voer voor kleuters:

Ensor was niet bang voor enge dingen.
Ze maakten hem juist erg nieuwsgierig.

Samen met Ensor maken de kleuters ‘Een wandeling langs de kustlijn’,  zoals Tolman het noemt, waar ze wonderlijke ontmoetingen hebben met muziek makende zeedieren, dansende insecten en gemaskerde figuren. Ook de doodshoofden ontbreken niet, iets waar kleuters wel raad mee weten. Op de laatste pagina’s ontmoet Ensor een man met een doodshoofd, maar het verhaal laat open of hij doodgaat of juist vrienden wordt.

Laat dat maar aan de fantasie van de kleuters over:

Er klonk betoverende muziek.
De bezoeker nam Ensor mee langs de kustlijn.
Iedereen danste achter hem aan.
In een eeuwigdurende polonaise.

En zo vormt kunst in de vorm van een prentenboek voor kleuters een belangrijk tegenwicht voor de waanzin van internet waarvan vluchtigheid en tijdelijkheid de grootste bedreigingen zijn.


 Terwijl kunst eeuwig is. En rust geeft. Poëzie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op KUNST VOOR KLEUTERS

  1. laila zegt:

    Een fraaie bijdrage Red.
    Ik luister /kijk naar Doornroosje,Toon Tellegen,Vrije geluiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s